Πρόβλημα στο Δήμο Στροβόλου;

Στείλτε μας απλά ένα μήνυμα στο strovolos.greens@gmail.com και εμείς θα το προωθήσουμε στο αρμόδιο τμήμα του Δήμου και θα σας ενημερώνουμε ανάλογα

Τρίτη 22 Ιουλίου 2008

Συνοικισμός Στροβόλου 2: Ξεχασμένος στον χρόνο

Ο Συνοικισμός των προβλημάτων και των ηλικιωμένων κατοίκων

Ο συνοικισμός Στροβόλου 2, όταν δημιουργήθηκε για να φιλοξενήσει την «άνετη προσωρινότητα» των προσφύγων του 1974, έσφυζε από ζωή. Στα πρώτα χρόνια του, τα προσφυγόπουλα γέμιζαν τους δρόμους για να παίξουν ποδόσφαιρο και τα βράδια μαζεύονταν οι γειτόνισσες στις αυλές των σπιτιών για να απαλύνουν τον πόνο τους, λέγοντας και ξαναλέγοντας ιστορίες για μέρη αγαπημένα, χωριά που χάθηκαν, που λεηλατήθηκαν.

Δύσκολη ήταν η ζωή στα πρώτα χρόνια της προσφυγιάς, όμως η ομαδική αντιμετώπιση των προβλημάτων, η σκέψη και μόνο ότι «δεν είμαστε μόνοι, τα ίδια τραβά και η γειτόνισσα» σε ενδυνάμωνε, σε έκανε βράχο να αντέξεις τα κτυπήματα που επέφεραν στον τόπο, τα λάθη που έγιναν και για τα οποία, σαφώς και δεν έφταιγε ο πρόσφυγας του συνοικισμού. Εκείνα τα πρώτα χρόνια της προσφυγιά, οι φωνές των παιδιών, έσμιγαν με το θόρυβο που προκαλούσαν οι ζαριές στα τάβλια του καφενέ τα βράδια, όταν οι πρόσφυγες εργάτες, επέστρεφαν στο συνοικισμό και μετά το φτωχικό δείπνο, πήγαιναν να συναντήσουν τους νέους συγχωριανούς, να μοιραστούν μαζί τους αγωνίες και ελπίδες. Όλα αυτά, σε εκείνα τα πρώτα χρόνια της προσφυγιάς, που όλοι ανέμεναν ότι θα είναι και τα τελευταία, διότι η επιθυμία για επιστροφή, δεν τους άφηνε περιθώρια για λιγότερη αισιοδοξία. Πέρασαν, από τότε ένα, δύο, πέντε, δέκα, είκοσι, τριάντα.. τριάντα - τέσσερα χρόνια συνολικά στην προσφυγιά. Τρεις δεκαετίες και βάλε. Τα παιδιά που έπαιζαν μπάλα στους δρόμους, μεγάλωσαν, έφυγαν για σπουδές, παντρεύτηκαν, δεν επέστρεψαν. Οι γονείς τους, έγιναν παππούδες και έμειναν εκεί, αναμένοντας τους τις Κυριακές, να 'ρθουν για φαγητό, να τους φέρουν και τα εγγονάκια τους για να τα δουν. Ο συνοικισμός, δεν είναι πλέον γεμάτος ζωή όπως παλαιότερα και δυστυχώς, αυτή η «ατονία» του, δεν οφείλεται στην επιστροφή των προσφύγων στις πατρογονικές τους εστίες. Οι κάτοικοί του, είναι πλέον ηλικιωμένοι και η πλειοψηφία τους, ίσως συνταξιούχοι. Τώρα το καλοκαίρι όμως, οι δρόμοι του συνοικισμού, γεμίζουν και πάλι παιδιά (εγγονάκια που επισκέπτονται τους εκεί παππούδες και γιαγιάδες τους) που ψάχνουν χώρους πρασίνου για να παίξουν, πάρκα για να εκτονώσουν όλη εκείνη την ενεργητικότητα που χαρακτηρίζει την ηλικία τους. >καταγγελία Ο κ. Νίκος Ιωάννου -κάτοικος του συνοικισμού- καταγγέλλει επώνυμα στον «Φ», ο συνοικισμός έχει ξεχαστεί από τους πάντες και μόνο όταν έρχεται η εποχή για να επιβάλουν φορολογίες τους θυμούνται και τους στέλνουν σχετικές προειδοποιήσεις. «Εδώ, είναι χώρος πρασίνου, υπήρχαν μάλιστα και δέντρα. Κοιτάξτε. Τώρα υπάρχουν δύο παράγκες και στη μέση, χωματόδρομος από τον οποίο μπορούν να περάσουν αυτοκίνητα και έτσι, να κινδυνεύσουν τα εγγονάκια μας που θα καταφύγουν σε αυτό το μέρος για παιχνίδι» λέει με αγανάκτηση. Η απόγνωση, ζωγραφισμένη στο πρόσωπό του και τα λόγια του ξεχειλίζουν σαν χείμαρρος σε εποχή μεγάλης βροχόπτωσης: «Υπήρχαν και λάστιχα για να ποτίζεται το πράσινο, όμως καταστράφηκαν από τα αυτοκίνητα που διέρχονται» λέει και μαζί του, συμφωνούν και άλλοι γείτονες που σπεύδουν να υποστηρίξουν τα όσο λέει και να του συμπαρασταθούν, διότι το δικό τους πρόβλημα είναι και δικό τους.

(ΤΟΥ ΛΟΥΚΑ ΠΑΡΠΑ - Φιλελεύθερος)

Η "ΠΑΡΑΝΟΜΗ" ΣΚΟΝΗ ΠΝΙΓΕΙ ΤΟ ΣΥΝΟΙΚΙΣΜΟ ΣΤΡΟΒΟΛΟΣ 2

Εκδήλωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν χθες στην περιοχή δίπλα από την οικία του Γάλλου πρέσβη, κάτοικοι του Συνοικισμού Στρόβολος 2. Οι πρόσφυγες, υποστηρίζουν ότι η χρήση της συγκεκριμένης γης -που είναι κρατική- από ιδιωτική εταιρεία, για την διενέργεια χωματουργικών εργασιών είναι παράνομη και ζητούν άμεση παρέμβαση των αρμοδίων, για να σταματήσουν οι εργασίες που έχουν ως αποτέλεσμα οχληρία και δική τους ταλαιπωρία.

Οι κάτοικοι της περιοχής και κυρίως της δυτικής πλευράς του συνοικισμού που γειτνιάζει με το συγκεκριμένο τεμάχιο γης, έχουν επανειλημμένα εκφράσει παράπονα και διαμαρτυρίες, τόσο προς τις τοπικές αρχές όσο και προς την αστυνομία, χωρίς όμως κανένα αποτέλεσμα. Όπως καταγγέλλει ο Άθως Αγαπητός του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών που ήταν παρών στη χθεσινή εκδήλωση, η διενέργεια των εργασιών αυτών δίπλα από τα σπίτια και τα υποστατικά της περιοχής, δημιουργεί σοβαρά προβλήματα. «Πέραν από τις τεράστιες ποσότητες σκόνης που συσσωρεύονται στα σπίτια τους, οι κάτοικοι και κυρίως ηλικιωμένα άτομα, αντιμετωπίζουν και αναπνευστικά προβλήματα» είπε χαρακτηριστικά. Το Κίνημα, θεωρεί απαράδεκτο το γεγονός να αφήνεται μια ιδιωτική εταιρεία να επεμβαίνει σε κρατική γη και να προκαλεί τόσα προβλήματα στους πολίτες. Όπως υποστηρίζει, οι χωματουργικές εργασίες προκαλούν τεράστια οχληρία και ως εκ τούτου, θα έπρεπε να γίνονται εκτός κατοικημένης περιοχής ή να λαμβάνονται αποτελεσματικά μέτρα μείωσης της οχληρίας, όπως η τοποθέτηση προστατευτικού δικτύου, οι χρήση καταβρεχτήρων νερού κ.ά. Οι Οικολόγοι Περιβαλλοντιστές ζητούν όπως στο συγκεκριμένο τεμάχιο γης δημιουργηθεί χώρος πρασίνου «για να εξυπηρετεί σωστά και ωφέλημα τους κατοίκους της περιοχής και όχι να αποτελεί πρόσφορο έδαφος για διάφορες εταιρείες». Τι λέει όμως το δημαρχείο Στροβόλου, για όλα αυτά; Όπως ανέφερε χθες στην εκδήλωση διαμαρτυρίας ο εκπρόσωπος των οικολόγων, ο δήμαρχος έχει ήδη οδηγήσει την υπόθεση στα δικαστήρια, όμως η όλη διαδικασία είναι χρονοβόρα, γι αυτό και δεν ανεμένεται άμεση επίλυση του προβλήματος μέσω αυτής της οδού.

Τρίτη 8 Ιουλίου 2008

Πρώτοι στην ανακύκλωση Στρόβολος και Γερμασόγεια

Οι πιο «περιβαλλοντικοί» δήμοι, είχαν την τιμητική τους το περασμένο Σάββατο. Η εταιρεία ανακύκλωσης Green Dot, σε μια πρωτότυπη εκδήλωση τίμησε το Δήμο Γερμασόγεια για την απόδοση του προγράμματος ανακύκλωσης στο Δήμο τον περασμένο χρόνο.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της εταιρείας, ο δήμος Γερμασόγειας είχε την πιο ψηλή απόδοση σε υλικά ανακύκλωσης ανά κάτοικο από τους τέσσερις περιφερειακούς Δήμους της Λεμεσού. Η Green Dot Κύπρου αποφάσισε να τιμήσει τόσο το Δήμο Γερμασόγειας όσο και το Δήμο Στροβόλου που ήταν πρώτος σε απόδοση σε παγκύπρια βάση. Η βράβευση επιλέγηκε να γίνει με ένα συμβολικό δώρο το οποίο να δίδει τα σωστά μηνύματα και να ενθαρρύνει τον κόσμο για ακόμα μεγαλύτερη συμμετοχή στην ανακύκλωση. Δόθηκαν από την εταιρεία στην περίπτωση της Γερμασόγειας ως δωρεά στο Δήμο 500 κουτιά για στην ανακύκλωση του χαρτιού στις κατοικίες, για να διατεθούν σε ενδιαφερόμενους πολίτες. Ο Δήμος επέλεξε να γίνει η εκδήλωση του Σαββάτου έξω από μια μεγάλη υπεραγορά, όπου ο Δήμαρχος και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου παρέδιδαν δωρεάν τέτοια κουτιά σε Δημότες του Δήμου τους που βρέθηκαν στην υπεραγορά για ψώνια το πρωί του Σαββάτου. Ο Γενικός Διευθυντής της Green Dot Κύπρου ανέφερε ότι τόσο η απόδοση της Γερμασόγειας, όσο και η απόδοση του Στροβόλου είναι αποτέλεσμα της μακροχρόνιας ενεργοποίησης των δύο Δήμων για θέματα καθαριότητας και ευταξίας.