Πρόβλημα στο Δήμο Στροβόλου;

Στείλτε μας απλά ένα μήνυμα στο strovolos.greens@gmail.com και εμείς θα το προωθήσουμε στο αρμόδιο τμήμα του Δήμου και θα σας ενημερώνουμε ανάλογα

Παρασκευή 30 Μαΐου 2008

Να ανοίξουν οι σχολικοί χώροι

Μια εισήγηση προς τον υπουργό Παιδείας από τον Σωτήρη Ξιούρο.

Ονομάζομαι Σωτήρης Ξιούρος και κατοικώ στην οδό Δεληγιάννη, αρ. 6 στο Στρόβολο. Το σπίτι μου βρίσκεται απέναντι στην είσοδο του Δημοτικού Σχολείου «Πεύκιος Γεωργιάδης». Έχω ένα κορίτσι με σοβαρή πνευματική καθυστέρηση, που μένει μαζί με την οικογένεια. Για πολλές ώρες καθημερινά είναι επίσης μαζί μας και ένα μικρό εγγονάκι μου. Ο λόγος που επικοινωνώ μαζί σας είναι για να σας πω ότι στην περιοχή μας δεν υπάρχει δημόσιος χώρος που να μας εξυπηρετεί. Όταν το σχολείο δεν βρίσκεται σε λειτουργία (απογεύματα, σαββατοκυρίακα, σχολικές αργίες, διακοπές) είναι κλειστό και κανείς δεν μπορεί να μπει στην αυλή του. Έχω τη γνώμη ότι πρέπει να επανεξεταστεί η τακτική του Υπουργείου Παιδείας να αποξενώνει τους σχολικούς χώρους από τα παιδιά και τον κόσμο γενικότερα, με το πρόσχημα της ασφάλειας της σχολικής περιουσίας. Οι χώροι αυτοί έχουν γίνει με τα χρήματα των φορολογούμενων. Με την πολιτική τής απώθησης των παιδιών, τα παιδιά και οι έφηβοι οδηγούνται στην αντίληψη ότι οι σχολικοί χώροι είναι εχθρικοί προς αυτούς. Αυτός είναι και ο λόγος που η σχολική περιουσία γίνεται συχνά στόχος για ζημιές και καταστροφές. Το Υπουργείο Παιδείας πρέπει να αναθεωρήσει τη σημερινή του πολιτική και να ανοίξει τους σχολικούς χώρους προς τα παιδιά, έτσι ώστε να αξιοποιούνται όλες τις μέρες και τις ώρες. Μόνο έτσι τα παιδιά θα αρχίσουν να τους θεωρούν φιλικούς και δικούς τους χώρους και θα τους προστατεύουν αντί να τους καταστρέφουν. Επειδή υπάρχει δυστυχώς και μικρός αριθμός ατόμων που δεν μπορούν να προσαρμοστούν σ' αυτές τις συνθήκες, θα ήταν χρήσιμο να τοποθετηθεί φρουρός κατά τις ώρες πρόσβασης των παιδιών, ο οποίος και θα κλειδώνει την είσοδο στην καθορισμένη ώρα. Ελπίζω ότι θα κατανοήσετε τις θέσεις μου, ιδιαίτερα το αίτημά μου για τη χρήση της αυλής του σχολείου «Πεύκιος Γεωργιάδης» κατά τις ώρες που αυτό δεν λειτουργεί για τους μαθητές του, και σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Η Μαύρου άναψε φωτιές στον Ηλιοφώτου

Τον ασκό του Αιόλου άνοιξε η απόφαση της Δημάρχου Λευκωσίας Ελένης Μαύρου να προχωρήσει σε δημοψήφισμα σχετικά με τη χρήση του παλαιού σταδίου ΓΣΠ, αφού οι κάτοικοι και οι καταστηματάρχες της Λεωφόρου Σταυρού στο Στρόβολο θέτουν τώρα θέμα διενέργειας δημοψηφίσματος σχετικά με τα οδικά έργα που θα εκτελεστούν στην περιοχή τους. Εκ μέρους των καταστηματαρχών ο κ. Λάκης Ζωίδης ανέφερε στον «Φ», ότι δημοψηφίσματα ακόμη και για έργα δευτερευούσης σημασίας διενεργούνται σε διάφορες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ειδικά σε δήμους της Ελβετίας. Οι επηρεαζόμενοι καταστηματάρχες και κάτοικοι θα συναντηθούν με το Δήμαρχο Στροβόλου στις 28 τρέχοντος και θα θέσουν θέμα παγκοινοτικής συγκέντρωσης και δημοψηφίσματος, ώστε να μπορέσουν να εκφέρουν τις θέσεις τους. Παράλληλα, θα ζητήσουν να είναι παρόντες στη συνάντηση του υπουργού Συγκοινωνιών με το Δήμαρχο Στροβόλου Σάββα Ηλιοφώτου στις 5 Ιουνίου. Ερωτηθείς κατά πόσον στο δημοψήφισμα θα πρέπει να λάβουν μέρος μόνο κάτοικοι Στροβόλου ή και άλλων δήμων, ο κ. Ζωίδης ανέφερε πως επειδή η προέκταση των έργων της Σταυρού επηρεάζει και την Αγλαντζιά, δεν υπάρχει ένσταση επέκτασης του και σε αυτό το Δήμο. Ο κ. Ζωίδης ανέφερε επίσης ότι οι επηρεαζόμενοι αξιώνουν όπως το ερωτηματολόγιο του δημοψηφίσματος ετοιμαστεί με τη δική τους συμμετοχή, ώστε να αποκλειστούν οι κατευθυνόμενες ερωτήσεις με προφανή στόχο να εξασφαλιστεί η απάντηση που επιθυμούν οι υποστηριχτές των έργων διαμόρφωσης της Σταυρού. Αυτή τη στιγμή εκτελούνται έργα κατασκευής δύο λωρίδων κυκλοφορίας στην περιοχή μετά το σχολείο «Φάλκον» μέχρι και το κτίριο της Ολυμπιακής Επιτροπής. Ο κ. Ζωίδης ανέφερε ότι οι καταστηματάρχες και οι κάτοικοι εναντιώνονται στην κατασκευή κυκλικού κυκλοφοριακού κόμβου στη συμβολή των λεωφόρων Σταυροί και Χατζηιωσήφ. Αντιδρούν επίσης στην κατασκευή αερογέφυρας που θα συνδέει τη Σταυρού με την περιοχή του νέου Νοσοκομείου καθώς και τη σύνδεση της Σταυρού με την περιοχή του δάσους Αθαλάσσας. Η εκτέλεση έργων αποσπασματικά ισοδυναμεί με σαλαμοποίηση η οποία θα εξυπηρετήσει άλλους σκοπούς από το κυκλοφοριακό, συμπλήρωσε ο κ. Ζωίδης.
(ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ - Φιλελεύθερος)

ΠΙΝΑΚΙΔΕΣ ΣΕ ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΑ ΠΟΥ ΕΜΠΟΔΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΔΙΕΛΕΥΣΗ ΠΕΖΩΝ, ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΔΙΖΟΜΕΝΩΝ ΑΤΟΜΩΝ


Αυτή είναι μια εικόνα σύγχρονης, ευρωπαϊκής πόλης το έτος 2008, η οποία μας παρουσιάζει με κάθε λεπτομέρεια το πως ακριβώς βλέπουν οι αρχές, η τοπική αυτοδιοίκηση και οι απανταχού "αρμόδιοι" τα τόσο πολύ σοβαρά κι ευαίσθητα θέματα που αφορούν την διακίνηση και την προσβασιμότητα των ατόμων με αναπηρίες / εμποδιζομένων ατόμων.
Δεν είναι μόνο αυτή η περίπτωση στο Δήμο Στροβόλου. Η ίδια εικόνα της απόλυτης αδιαφορίας και του "ωχαδελφισμού" είναι εντονότατη σε ολόκληρη την "ελεύθυερη" Κύπρο!
Είμαστε σίγουροι πως μετά την επιστολή που απέστειλε πρόσφατα ο Δημήτρης Λαμπριανίδης, Πρόεδρος της ΟΠΑΚ, η διαφημιστική πινακίδα θα μετακινηθεί άμεσα!
Τι θα γίνει όμως με τις εκατιντάδες (ίσως και χιλιάδες) άλλες που θα συνεχίζουν να εμποδίζουν και να κάνουν δύσκολη τη ζωή κάποιων συνανθρώπων μας που ήδη η ζωή ταλαιπωρεί αρκετά;
Θα υπάρξει άραγε κάποια "τελεσίδικη" απόφαση για να λυθεί το σοβαρό αυτό πρόβλημα μια για πάντα;
Ελπίζουμε, αν και με όλα όσα συμβαίνουν καθημερινά γύρω μας, η απαισιοδοξία είναι αυτή που κυριαρχεί στη σκέψη μας...
Α.Α.