Πρόβλημα στο Δήμο Στροβόλου;

Στείλτε μας απλά ένα μήνυμα στο strovolos.greens@gmail.com και εμείς θα το προωθήσουμε στο αρμόδιο τμήμα του Δήμου και θα σας ενημερώνουμε ανάλογα

Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2008

Μείωση στα παρκόμετρα

Σε μετατροπή των χρεώσεων για στάθμευση προχώρησε ο Δήμος Στρόβολου.
Στις περιπτώσεις όπου η μετατροπή του νομίσματος επέβαλλε στρογγυλοποίηση, τα τέλη στάθμευσης μειώθηκαν προς τα κάτω, ενώ στις υπόλοιπες παρέμειναν στα ίδια επίπεδα. Συγκεκριμένα τα τέλη παρουσιάζουν μείωση από ένα μέχρι τρία σεντ, ενώ το ίδιο θα ισχύει και για τα παρκόμετρα. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα νέα παρκόμετρα τα οποία θα δέχονται μόνο κέρματα του ευρώ, πρόκειται να τοποθετηθούν, εκτός απρόοπτου, στις 10 του μήνα. Τα παρκόμετρα στη Λευκωσία θα τροποποιηθούν ως εξής: € 0,30 και €0,60 για μισή και μία ώρα αντίστοιχα, ενώ στον Στρόβολο € 0,15 και € 0,30.

Δίχως πρόσβαση οι παραπληγικοί

Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της Παγκύπριας Οργάνωσης Παραπληγικών (ΠΟΠ), Δημήτρης Λαμπριανίδης, ανέφερε ότι οι σχετικές διατάξεις του Νόμου παραβιάζονται κατ' επανάληψη από διάφορους Δήμους που εκτελούν χρέη πολεοδομικών αρχών.
Υπόψη της οργάνωσης των παραπληγικών είχε περιέλθει και η περίπτωση καταστήματος στον Στρόβολο και συγκεκριμένα στην οδό Σταυρού το οποίο ανεγέρθηκε χωρίς την απαραίτητη πρόσβαση για άτομα με κινητικά προβλήματα. Κάτι που δεν ανταποκρίνεται στα σχέδια που είχαν υποβληθεί ενώπιον της αρμόδιας πολεοδομικής αρχής. Το κτήριο αυτό ενοικιάστηκε για εμπορική χρήση και λειτουργεί ως έχει ανεγερθεί, χωρίς πρόσβαση. Οι παραπληγικοί υπέδειξαν στο Δήμο Στροβόλου την παρανομία, ο οποίος τους απάντησε πως άλλα σχέδια έδειξαν οι ιδιοκτήτες της οικοδομής κι αλλιώς το έκτισαν...
Για το ίδιο θέμα, το Κίνημα Οικολόγων, δια του Δημοτικού του Συμβούλου στο Στρόβολο, Άθου Αγαπητού, απέστειλε επιστολή με ημερομηνία 22 Αυγούστου 2007, στο Δήμο Στροβόλου ζητώντας εξηγήσεις αλλά και την παρέμβαση των αρμόδιων υπηρεσιών του Δήμου για την άρση της όποιας παρανομίας έχει προβεί ο ιδιοκτήτης του εν λόγω ακινήτου.
Ο Δημήτρης Λαμπριανίδης, περιμένει όπως και το Κίνημα Οικολόγων, την απάντηση του Δήμου. Πέρασαν πολλοί μήνες από τότε κι ούτε φωνή, ούτε ακρόαση... "Εμείς ως οργάνωση αναμένουμε μηδενική ανοχή σε τέτοιου είδους παραβάσεις γιατί είναι η έλλειψη πρόσβασης που περιθωριοποιεί τους ανθρώπους με αναπηρίες και τους στερεί την ισότιμη συμμετοχή στη ζωή", δήλωσε.

Ο Στρόβολος προσπαθεί

Ταυτόχρονα, πιο ενδελεχή εξέταση των πολεοδομικών αδειών και των σχεδίων ανέγερσης νέων κτηρίων υποστηρίζει, ότι διενεργεί μέσω του Δημάρχου του, ο Δήμος Στροβόλου. Όπως ανέφερε ο δήμαρχος Στροβόλου, Σάββας Ηλιοφώτου "το τελευταίο διάστημα καθυστερούμε να δώσουμε πολεοδομικές άδειες ειδικά για αυτό το λόγο, αφού στόχος μας είναι να εξετάζουμε εις βάθος αν τηρούνται οι όροι με τους οποίους εκδίδονται οι άδειες". Σε ό,τι αφορά την περίπτωση την οποία ήγειρε η Οργάνωση Παραπληγικών, ο κ. Ηλιοφώτου επισήμανε ότι οι αρμόδιοι λειτουργοί για θέματα αδειών του Δήμου Στροβόλου, εξακολουθούν να βρίσκονται σε συχνή επαφή με τον ιδιοκτήτη του κτηρίου, προκειμένου να βρεθεί λύση στην κατασκευή υποδομής πρόσβασης για τα άτομα με κινητικές δυσκολίες. Τόνισε επίσης ότι στο κτήριο δεν έχει δοθεί τελική έγκριση για πολεοδομική άδεια μέχρι να κατασκευαστεί αυτή η υποδομή.
Τέλος, ο Δήμαρχος Στροβόλου εξέφρασε την άποψη ότι δεν είναι μόνο τα ιδιωτικά κτήρια τα οποία προκαλούν προβλήματα διακίνησης στους ανάπηρους αλλά και τα δημόσια, για τα οποία φέρουν ευθύνη όλοι οι αρμόδιοι ανεξαιρέτως. Οφείλουν, κατέληξε, να βρουν τις κατάλληλες λύσεις.

Πάρκα κατάλληλα για λοκατζήδες (3-12 χρόνων)

Toυ Χρήστου Αρβανίτη (chrarv@phileleftheros.com)

Πόσες πιθανότητες υπάρχουν να είναι σύμπτωση το γεγονός ότι τρία 8χρονα παιδάκια έπεσαν από το ίδιο παιχνίδι, στο ίδιο πάρκο, τα δυο με διαφορά λίγων ωρών, και έσπασαν το χέρι τους; Μήπως κάτι στραβό υπάρχει στην υπόθεση; Πράγματι, ο υπεύθυνος για τα πάρκα του δήμου Στροβόλου, στον οποίο υπάγεται το πάρκο της Ακρόπολης, αφού προηγουμένως "επιθεώρησε" το συγκεκριμένο παιχνίδι μαζί με άνθρωπο του προμηθευτή, το εντόπισε αμέσως: "Κακή χρήση"! Αλλά τι κακή χρήση μπορούν να κάνουν τα παιδιά σε ένα παιχνίδι που πρέπει να κρέμονται με τα χέρια από οριζόντιες μπάρες σε ύψος πάνω από δυο μέτρα; "Αφήνουν τα χέρια τους και πέφτουν" ήταν η γνωμάτευση, άρα... ας πρόσεχαν! Αυτά, ή οι γονείς τους... Πληροφορήθηκαν λοιπόν οι γονείς των παιδιών, που έσπασαν από ένα χέρι λόγω κακής χρήσης του παιχνιδιού, ότι αυτό είναι "σύμφωνα με τις προδιαγραφές" και ότι ο δήμος δεν ευθύνεται, αφού έχει ώς και πινακίδες που προειδοποιούν γι' αυτό τους γονείς! Τι είδους προδιαγραφές θεωρούν το ίδιο παιχνίδι κατάλληλο για παιδιά 3 μέχρι 12 χρόνων; Αλλά και έτσι να είναι, λίγο ενδιαφέρον δεν θα έβλαπτε, άλλωστε οι όποιες προδιαγραφές βγαίνουν από την πρακτική. Υπάρχει τίποτα που δεν αλλάζει; Τόση σιγουριά πια; Χώρια που είναι και επιεικώς ανόητο, επικοινωνιακώς ομιλούντες κ. δήμαρχε, να φέρεται έτσι ο άνθρωπός σου! Η πολιτεία πετάει ένα κόκκαλο στους πολίτες και νομίζει ότι ξένοιασε. "Σας κάναμε τόσα πάρκα", λένε οι δήμαρχοι, για να τους ξαναψηφίσουμε. Ο Στρόβολος έχει όντως πάρα πολλά, μικρά και μεγάλα? ύστερα όμως; Στην ουσία αφήνονται στην τύχη τους, αν εξαιρέσεις πότισμα και κηπουρικά. Επιτήρηση μηδέν: Σπασμένα μπουκάλια εκεί που παίζουν μικρά παιδάκια, ποδόσφαιρο από μεγάλους δίπλα στα νήπια, σκουπίδια και σκυλόσκατα, σπασμένα παιχνίδια... Κι όμως, αυτή είναι η σημαντική δουλειά, η συντήρηση και η ασφάλεια. Όχι να σου λένε "εσύ φταις", που άφησες το παιδί σου να παίξει στο πάρκο! Και πού να παίξει δηλαδή; Στο καζίνο, που δεν σπας το χέρι σου (αλλά το κόβεις); Λοιπόν, κάποτε αυτή η νοοτροπία πρέπει να αλλάξει! Tα έργα δεν είναι μόνο βιτρίνα, για το θεαθήναι, πρέπει να είναι χρηστικά και ανθρώπινα. Άλλωστε για παιδιά μιλάμε, που δεν φταίνε αυτά αν δεν συμφωνούν με τις "προδιαγραφές" σας! Στη Γαλλία λόγου χάρη, οι κούνιες απαγορεύτηκαν σε δημόσιους χώρους επειδή είναι επικίνδυνες. Τα παιδιά μας έχουν πιο ξερά κεφάλια; Ας προμηθεύονται ασφαλέστερα παιχνίδια για τα πάρκα, δεν φτάνει το "ειδικό δάπεδο" όταν πέσεις από δυο μέτρα! Α, και λιγότερη αναλγησία, παρακαλώ! ΥΓ. Αν τυχόν χτύπησε και το παιδί σας στο ίδιο μέρος, συντονιστείτε...

Σάββατο 5 Ιανουαρίου 2008

ΑΙΤΗΣΗ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ΜΕΛΟΥΣ


«Πράσινη Πόλη»
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΣΤΡΟΒΟΛΟΥ

Γραφεία: Δενούσης 7,
2023 Στρόβολος, Λευκωσία.
Τηλέφωνο: 99653634,
Φαξ: 22497387

email: strovolos.greens@gmail.com

Ο Περιβαλλοντικός Όμιλος Στροβόλου «Πράσινη Πόλη» αποτελεί κίνηση προστασίας του περιβάλλοντος και προσπάθεια επίλυσης περιβαλλοντικών και οικολογικών προβλημάτων του Δήμου Στροβόλου. Στόχος η μετατροπή του Στροβόλου σε μια ανθρώπινη και λειτουργική πόλη για ΟΛΟΥΣ τους δημότες, μέσα σε συνθήκες βιώσιμης ανάπτυξης.

Επιδιώκουμε την εγκαθίδρυση μιας αρμονικής σχέσης αγάπης και σεβασμού ανάμεσα στον Άνθρωπο και τη Φύση.

ΑΙΤΗΣΗ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ΜΕΛΟΥΣ / ΦΙΛΟΥ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΑΙ ΝΑ ΓΙΝΩ ΜΕΛΟΣ (ΜΕ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΨΗΦΟΥ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ)

ΕΤΗΣΙΑ ΣΥΝΔΡΟΜΗ= € 10.00

ΟΝΟΜΑ:

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ:

ΤΗΛΕΦΩΝΑ: Σπιτιού: Δουλειάς :

Κινητό : ΦΑΞ:

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ :

ΑΡΙΘΜΟΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ Ή ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟΥ :

Προαιρετικές (χρήσιμες όμως) πληροφορίες:

1. Επάγγελμα : ..................................................................................................................................................................

2. Ηλικία : .........................................................................................................................................................................

Υπογραφή : .......................................................... Ημερομηνία : ................................................

____________________________________________________________________________

Αποδοχή Κοινοποίησης Δεδομένων Διεύθυνσης και Τηλεφωνικών Διευθύνσεων

Αποδέχομαι / Δεν αποδέχομαι (διαγράψετε αναλόγως) όπως ο Όμιλος στην κρίση του να κοινοποιεί ολόκληρη ή μέρος των πιο πάνω διευθύνσεων μου σε τρίτους για σκοπούς ενημέρωσης μου σε επαγγελματικά θέματα.

ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΣΤΡΟΒΟΛΟΥ

ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΣΤΡΟΒΟΛΟΥ

Επωνυμία – Έδρα

Άρθρο 1: Επωνυμία

Ιδρύεται σωματείο με την επωνυμία «Περιβαλλοντικός Όμιλος Στροβόλου». Είναι οργάνωση ανεξάρτητη μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.

Λειτουργεί σύμφωνα με τους νόμους της Κυπριακής Δημοκρατίας και συνεργάζεται με παρεμφερείς Κυπριακές και ξένες οργανώσεις και οργανισμούς.

Άρθρο 2: Έδρα

Έδρα του Ομίλου ορίζεται ο Στρόβολος, Λεωφ. Αθαλάσσας 169, γρ. 301, 2024 Στρόβολος

Σκοποί – Μέσα

Άρθρο 3: Σκοποί

1. Η προστασία του ανθρωπογενούς και φυσικού περιβάλλοντος, εξασφαλίζοντας την οικολογική ισορροπία με σεβασμό προς τις πολιτιστικές αξίες.
2. Η ανάπτυξη της περιβαλλοντικής γνώσης και συνείδησης στην Κύπρο με όλα τα κατάλληλα μέσα. Η διάδοση της ιδέας του οικολογικού κινήματος σαν συνισταμένη μιας σφαιρικής αντίληψης της αειφορίας, της ποιότητας της ζωής, της υγείας και του δικαιώματος των πολιτών για ένα καθαρό και υγειές περιβάλλον.
3. Η διενέργεια και υποστήριξη οικολογικών και περιβαλλοντικών δραστηριοτήτων στην Κύπρο και η συμμετοχή σε ανάλογες δραστηριότητες στο εξωτερικό.
4. Η ενθάρρυνση ενεργειών και δράσεων που υλοποιούν γενικούς οικολογικούς στόχους, όπως είναι η προστασία του περιβάλλοντος και η ορθολογιστική διαχείριση των φυσικών πόρων, η χρήση εναλλακτικών πηγών ενέργειας, οι ήπιες τεχνολογίες, η αντίθεση στη χρήση χημικών, γενετικώς μεταλλαγμένων οργανισμών, πυρηνικής ενέργειας, ανεξέλεγκτης ανάπτυξης σε βάρος του περιβάλλοντος και της υγείας των πολιτών, εγκατάστασης κεραιών κινητής τηλεφωνίας και καλωδίων υψηλής τάσης εντός κατοικημένων περιοχών, χωρίς βέβαια να παραβλέπετε το πρόβλημα της Τουρκικής κατοχής και την ανάγκη απελευθέρωσης της Κύπρου.
5. Η δημιουργία ενός δικτύου συνεργασίας και πληροφόρησης για την παροχή τεχνικής, επιστημονικής και νομικής βοήθειας σε πρωτοβουλίες τοπικού χαρακτήρα καθώς και η δημιουργία υποδομής για την εξυπηρέτηση των ως άνω σκοπών.
6. Η καθιέρωση, ενθάρρυνση και εμπέδωση της οικολογικής ανάλυσης και κριτικής στον τόπο μας. Η εντόπιση και ανάλυση των πιο βασικών παραγόντων που οδηγούν στην οικολογική αλλοίωση του περιβάλλοντος και της κοινωνίας μας.
7. Η εκπόνηση ή ανάθεση εκπόνησης μελετών και ερευνών μέσα στα πλαίσια της οικολογικής και περιβαλλοντικής θεματολογίας.
8. Η επίδραση στις αποφάσεις που αφορούν την Κύπρο, με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος και την οικολογική ισορροπία γενικότερα, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για μια αειφόρο ανάπτυξη του τόπου μας. Μιας ανάπτυξης που θα βασίζεται στην παραγωγή εναλλακτικών πηγών ενέργειας, ήπια, ανανεώσιμα και ανακυκλώσιμα, αξιοποιώντας κυρίως τους τοπικούς, φυσικούς πόρους.
9. Η προσφορά στον αγώνα του Κυπριακού λαού για απελευθέρωση από τον Τούρκο εισβολέα. Η συνεχής διεθνής καταγγελία της αλλοίωσης του ανθρωπογενούς και φυσικού περιβάλλοντος στα κατεχόμενα με έμφαση στην καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς και της δημογραφικής αλλοίωσης.

Άρθρο 4: Μέσα

Για την εξυπηρέτηση και προώθηση των ως άνω στόχων, ο Όμιλος μπορεί:

1. Να διορίζει τα κατάλληλα όργανα, όπως επιτροπές, ομάδες εργασίας, κέντρα μελετών των οποίων η λειτουργία και οι μεταξύ τους σχέσεις καθώς και η σχέση τους με τον Όμιλο προβλέπονται από το παρόν καταστατικό ή τους ανάλογους εσωτερικούς κανονισμούς.
2. Να οργανώνει εκδηλώσεις σε τοπικό και διεθνές επίπεδο.
3. Να συνεργάζεται με άλλες οργανώσεις και φορείς στην Κύπρο και το εξωτερικό.
4. Να χρησιμοποιεί κάθε άλλο νόμιμο μέσο για την προώθηση των σκοπών του.

Μέλη – Γενική Συνέλευση – Αποφάσεις

Άρθρο 5: Μέλη - Μέλος έχει δικαίωμα να εγγραφεί:

1. Κάθε πολίτης της Κυπριακής Δημοκρατίας ο οποίος έχει συμπληρώσει το 18ο έτος ηλικίας, έχει καθαρό ποινικό μητρώο και δεν του έχει στερήσει τα πολιτικά του δικαιώματα Κυπριακό ή ξένο δικαστήριο.
2. Όποιος πολίτης συμφωνεί με τους σκοπούς, τις αρχές και τον τρόπο λειτουργίας του, όπως αυτά ορίζονται από τις διακυρήξεις, τα κείμενα, το καταστατικό και τους εσωτερικούς κανονισμούς λειτουργίας του Ομίλου.
3. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν σχετική προς τούτο αίτηση η οποία θα πρέπει να υποστηρίζεται εγγράφως από δύο μέλη και θα τυγχάνει της τελικής έγκρισης της από τη Γενική Γραμματεία.
4. Όλα τα μέλη θεωρούνται ισότιμα όσον αφορά όλες τις διαδικασίες λειτουργίας του Ομίλου

Άρθρο 5α : Όροι αποχώρησης

Κάθε μέλος έχει δικαίωμα να αποχωρήσει από το Σωματείο δίνοντας ενός μηνός γραπτή ειδοποίηση.

Άρθρο 6: Διαγραφή μελών

Διαγραφή μέλους γίνεται μετά από απόφαση της Γενικής Γραμματείας όταν συντρέχει ένας εκ των ακόλουθων λόγων:
Α) Το μέλος προβαίνει σε ενέργειες που αντίκεινται προς τους σκοπούς και τις αρχές του Ομίλου
Β) Όταν δεν εκπληρώνει τις οικονομικές του υποχρεώσεις (καταβολή ετήσιας συνδρομής)
Γ) Όταν κατ’ επανάληψη απέχει από τις δραστηριότητες του Ομίλου
Δ) Όταν με τις πράξεις ή/και ενέργειες του αντιστρατεύεται τις θέσεις, αρχές, αποφάσεις ή σκοπούς του Ομίλου, προβαίνει δημόσια σε κατηγορίες ή/και συκοφαντίες άλλων μελών του Ομίλου και γενικά με την συμπεριφορά του βλάπτει τους στόχους του Ομίλου.
Ε) Μετά από γραπτή αίτηση μέλους για διαγραφή του.

Άρθρο 7: Γενική Συνέλευση

1. Η Γενική Συνέλευση είναι το ανώτατο αποφασιστικό όργανο του Ομίλου, η οποία συνέρχεται τακτικά μια φορά το χρόνο και έκτακτα όπως ήθελε ορίσει:
- Η Γενική Συνέλευση
- Η Γενική Γραμματεία
- Όταν αυτό ζητηθεί εγγράφως από το 10% των εγγεγραμμένων μελών.

2. Της Γενικής Συνέλευσης προεδρεύει ο Γενικός Γραμματέας του Ομίλου. Αν κριθεί σκόπιμο, τα καθήκοντα του προέδρου αναλαμβάνει τριμελές προεδρείο. Στα καθήκοντα του προέδρου περιλαμβάνονται τα ακόλουθα:
- Καταρτισμός ημερήσιας διάταξης, με προτεραιότητα την γενική ενημέρωση για τις ανειλημμένες υποχρεώσεις και την πορεία του Ομίλου
- Προδιαγραφή, κατά το δυνατόν, της ημερήσιας διάταξης της επόμενης Γ.Σ.
3. Τα μέλη έχουν δικαίωμα να προτείνουν οποιαδήποτε θέματα προς συζήτηση στη Γ. Σ. νοουμένου ότι το ζητήσουν εγγράφως τρεις τουλάχιστον μέρες πριν από τη σύγκληση της συνεδρίας. Η Γενική Γραμματεία έχει δικαίωμα απόρριψης θέματος που προτείνεται αν τούτο κριθεί αναγκαίο.
4. Η τακτική Γενική Συνέλευση συγκαλείται από την Γενική Γραμματεία μετά από έγγραφη ειδοποίηση 7 ημερών προ της συνελεύσεως, απευθυνόμενη προς όλα τα μέλη ή με ανακοίνωση στον τύπο ένα μήνα τουλάχιστον πριν από την καθορισμένη ημερομηνία. Στην επιστολή ή την ανακοίνωση θα γράφονται όλα τα θέματα προς συζήτηση

Άρθρο 8: Αποφάσεις

1. Όλα τα μέλη συμμετέχουν ισότιμα στη λήψη αποφάσεων. Λαμβάνονται όλα τα δυνατά μέτρα ώστε να αποφεύγεται κρίσιμη σύγκρουση απόψεων. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει ομοφωνία, οι αποφάσεις λαμβάνονται κατά πλειοψηφία.
2. Οι αποφάσεις του Ομίλου που λαμβάνονται από τη Γ.Σ. είναι δεσμευτικές για τα μέλη.
3. Οι υποομάδες και τα άτομα είναι υπόλογα στην Γ.Σ. Η Γ.Σ. μπορεί ανά πάσα στιγμή να ασκήσει έλεγχο σχετικά με αποφάσεις που λήφθηκαν ή μέθοδοι που ακολουθήθηκαν ή υποχρεώσεις που δεν έχουν εκτελεστεί.
4. Η Γ.Σ. των μελών είναι το κυρίαρχο όργανο του Ομίλου. Σε περίπτωση που δεν ανατίθεται με το παρόν καταστατικό αρμοδιότητα, μεθοδολογία ή διαδικασία, η Γ.Σ. αποφασίζει και η απόφαση επί του συγκεκριμένου θέματος θεωρείται δεσμευτική.
5. Η Γ.Σ. έχει αποκλειστική αρμοδιότητα για την εκλογή των διοικητικών οργάνων του Ομίλου, για τη διαγραφή μελών και τις μεταβολές εσωτερικών κανονισμών.

Διοίκηση του Ομίλου – Γενική Γραμματεία – Επιτροπές Εργασίας

Άρθρο 9: Διοίκηση

Οι εργασίες και οι δραστηριότητες του Ομίλου συντονίζονται και διεκπεραιώνονται από την Γενική Γραμματεία και τις επιτροπές εργασίας.

Άρθρο 10: Γενική Γραμματεία

1. Η Γενική Γραμματεία του Ομίλου είναι πενταμελής και αποτελείται από:
(α) Γενικό Γραμματέα
(β) Βοηθό Γενικό Γραμματέα
(γ) Οικονομικό Υπεύθυνο
(δ) Οργανωτικό Υπεύθυνο
(ε) Μέλος

2. Η Γ.Γ. εκλέγεται από την ετήσια Γ.Σ. με παρόντα τουλάχιστον το 50% των μελών. Δικαίωμα υποψηφιότητας έχουν όλα τα μέλη που έχουν εκπληρώσει τις οικονομικές τους υποχρεώσεις προς τον Όμιλο.
3. Τις εκλογές για την Γ.Γ. εποπτεύει τριμελής εφορευτική επιτροπή η οποία ορίζεται από τη Γ.Σ.

Άρθρο 11: Επιτροπές Εργασίας

1. Για τη διεκπεραίωση των εργασιών του Ομίλου δημιουργούνται επιτροπές εργασίας (μόνιμες ή προσωρινές ανάλογα με τις ανάγκες του Ομίλου). Ανάλογα με το μέγεθος της εργασίας είναι δυνατόν να υπάρχουν πολλές συνεργαζόμενες επιτροπές.
2. Η κάθε επιτροπή συνεδριάζει σε χρόνο που καθορίζει η ίδια και μελετά, μεθοδεύει, λαμβάνει αποφάσεις και εκτελεί. Κάθε απόφαση πρέπει να εγκρίνεται από τη Γ.Γ. πριν η επιτροπή προχωρήσει στην υλοποίηση της.
3. Για κάθε επιτροπή εργασίας ορίζεται από τη Γ.Γ. συντονιστής ο οποίος έχει την ευθύνη της συγκρότησης της ομάδας και την αναφορά των αποτελεσμάτων της εργασίας της επιτροπής στη Γ.Γ.

Οικονομικά

Άρθρο 12: Πόροι του Ομίλου

Η χρηματοδότηση του Ομίλου προέρχεται από τις συνδρομές των μελών, όπως αυτή ορίζεται από τη Γ.Σ. Συμπληρωματικοί πόροι δυνατόν να προέρχονται από χορηγίες μελών και φίλων, προσώπων φυσικών ή νομικών, ιδιωτικού ή δημόσιου δικαίου, από επιχορηγήσεις του κράτους, της ευρωπαϊκής ένωσης ή διεθνών οργανισμών και από τα εν γένει έσοδα από εκδόσεις, εκδηλώσεις και άλλες δραστηριότητες. Οποιαδήποτε οικονομική ενίσχυση δεν πρέπει να δεσμεύει την ανεξαρτησία και την αυτονομία του Ομίλου.
Οι οικονομικές ενισχύσεις παρουσιάζονται μαζί με τα υπόλοιπα οικονομικά του Ομίλου στην ετήσια οικονομική έκθεση κατά τη διάρκεια της Γ.Σ.

Έλεγχος Λογαριασμών

Α) Ο Σύνδεσμος θα τηρεί λογιστικά βιβλία που θα ελέγχονται στο τέλος του οικονομικού έτους από εγκεκριμένο ελεγκτή που θα διορίζεται από την γενική συνέλευση και θα είναι ανεξάρτητος, δηλαδή δεν θα προέρχεται από μέλη του συνδέσμου.
Β) Στο τέλος του χρόνου ο οικονομικός υπεύθυνος θα υποβάλλει προς την γενική γραμματεία ταμιακή έκθεση για έλεγχο.
Γ) Το οικονομικό έτος είναι από 1η Ιανουαρίου μέχρι και την 31 Δεκεμβρίου του ιδίου έτους.

Καταστατικό - Διάλυση

Άρθρο 13: Τροποποίηση Καταστατικού

Τροποποίηση του καταστατικού του Ομίλου γίνεται κατά τη διάρκεια Καταστατικού Συνεδρίου το οποίο συγκαλείτε με απόφαση της Γενικής Γραμματείας ή της Γενικής Συνέλευσης ή με γραπτή αίτηση του 1/3 των εγγεγραμμένων μελών.
Σε περίπτωση τροποποιήσεως σκοπού του Σωματείου η απόφαση της Γενικής συνέλευσης είναι έγκυρη μόνο εάν ψηφίσουν υπέρ της τροποποιήσεως τα ¾ του συνόλου των μελών του Συνδέσμου. (τα οποία είναι παρόντα και δεόντως ειδοποιημένα)

Άρθρο 13α: Ερμηνεία καταστατικού

Οποιοδήποτε θέμα δεν προνοείται από το παρόν Καταστατικό ρυθμίζεται με απόφαση της Γενικής Γραμματείας που είναι το μόνο αρμόδιο όργανο να ερμηνεύει πρόνοιες του καταστατικού.

Άρθρο 14: Διάλυση

1. Διάλυση του Ομίλου γίνεται όταν ο αριθμός των μελών του είναι λιγότερα από είκοσι (20)
2. Όταν αυτό αποφασισθεί από το 75% των μελών του
3. Σε περίπτωση διάλυσης του Ομίλου, κάθε περιουσιακό στοιχείο περιέχεται σε άλλες περιβαλλοντικές ή/και οικολογικές οργανώσεις.
4. Ο Όμιλος, με τη διάλυση του, τελεί υπό εκκαθάριση. Μέχρι την πλήρη εκκαθάριση του, λογίζεται ως υφιστάμενο.
5. Η εκκαθάριση γίνεται σύμφωνα με το άρθρο 25 του Νόμου 57/72.
6. Σε περίπτωση Διαλύσεως του Σωματείου, για την αποπληρωμή τυχόν χρεών και υποχρεώσεων του, ευθύνεται η τυχόν υπάρχουσα περιουσία του Σωματείου και σε καμία περίπτωση τα μέλη του.

Άρθρο 15: Πολιτική Ανάμειξη

1. Η Ανάμειξη του συνδέσμου σε θέματα πολιτικά απαγορεύεται απολύτως

Παρασκευή 4 Ιανουαρίου 2008

Ο διαφημιστικός σκουπιδότοπος επεκτείνεται


Με ιδιαίτερη ανησυχία αλλά και λύπη παρακολουθούμε την επέκταση του διαφημιστικού σκουπιδότοπου στην περιοχή του Δήμου Στροβόλου.

Δυστυχώς, κάποια κενά στη νομοθεσία (αποτέλεσμα της απόφασης των κομμάτων να μην εγκρίνουν τις προτάσεις μας, έδωσαν την ευκαιρία στο Δήμο Στροβόλου, χωρίς να παραβιάζει (τυπικά) το νόμο, να γεμίσει με διαφημιστικές πινακίδες συγκεκριμένες λεωφόρους (π.χ. Λεωφ. Χατζηιωσήφ, Λεωφ. Κυπριανού, Λεωφ. Αρχαγγέλου κ.λ.π).

Οι «νόμιμες» διαφημιστικές πινακίδες ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια σ΄ αυτές τις περιοχές με αποτέλεσμα το κακόγουστο αυτό φαινόμενο να προκαλεί αντιδράσεις από πολίτες και διερχόμενους οδηγούς.

Όμως ο Δήμος Στροβόλου κωφεύει στις αντιδράσεις. Φαίνεται ότι αξιολογεί τις εισπράξεις από τις πινακίδες σαν πιο σημαντική αξία, από την καλαισθησία της πόλης μας. Λυπούμαστε για τη στάση του Δήμου Στροβόλου που οδηγεί σε αισθητική υποβάθμιση το αστικό περιβάλλον του μεγαλύτερου δήμου της χώρας μας.

Ευθύνη βέβαια γι΄ αυτό δεν φέρει μόνο ο Δήμος αλλά και η Βουλή. Οι κανονισμοί της Πολεοδομίας για τον αισθητικό έλεγχο (και έλεγχο του περιεχόμενου) των διαφημιστικών πινακίδων εκκρεμούν εδώ και δυόμισι χρόνια, χωρίς λόγο και αιτία ενώπιον της Βουλής. Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών παρά τα επανελειμμένα διαβήματα δεν προχωρεί στη συζήτηση και ψήφισή τους.

Δυστυχώς, η Πολιτεία (Κυβέρνηση, Τοπική Αυτοδιοίκηση, Βουλή) φαίνεται ότι συνεχίζει το βαθύ της ύπνο, αφήνοντας τις πινακίδες να ξεφυτρώνουν σαν τα δηλητηριώδη μανιτάρια και κάποιοι κερδοσκοπούν…

Στο πλευρό των κατοίκων και καταστηματαρχών της Λεωφόρου Σταυρού στο Στρόβολο

Ο Περιβαλλοντικός Όμιλος Στροβόλου έχει εκφράσει τη συμπαράσταση του προς τους εκπροσώπους των συνδέσμων γονέων, των σχολείων της περιοχής, τους κατοίκους και καταστηματάρχες της Λεωφόρου Σταυρού στο Στρόβολο, για τον αγώνα που ξεκίνησαν για το γνωστό θέμα της απαράδεκτης, αψυχολόγητης και καταστροφικής διοχέτευσης της κυκλοφοριακής κίνησης που δημιουργήθηκε λόγω της λειτουργίας των δύο μεγάλων εμπορικών κέντρων (ΙΚΕΑ και MALL), στη Λεωφόρο Σταυρού

Είναι για μας πολύ σημαντικό ότι ο κ Αγαπητός τάχθηκε κάθετα ενάντια στην διευθέτηση αυτή από την πρώτη στιγμή όταν στο Δημοτικό Συμβούλιο Στροβόλου, η Πολεοδομία και τα Δημόσια Έργα παρουσίασαν για πρώτη φορά τα προτεινόμενα σχέδια τους για αποσυμφόρηση της κυκλοφορίας Ο κ Άθως Αγαπητός, ψήφισε εναντίον αυτής της πρότασης όταν τέθηκε ενώπιον του Δημοτικού Συμβουλίου Στροβόλου, τονίζοντας ότι πιθανή αποδοχή της συγκεκριμένης πρότασης θα δημιουργούσε τεράστια προβλήματα και κινδύνους στους κατοίκους και τους καταστηματάρχες της περιοχής καθώς και στους μαθητές των τριών σχολείων που βρίσκονται στην περιοχή।

Θεωρούμε εντελώς απαράδεκτη την ενέργεια του Υπουργείου Συγκοινωνιών και Έργων καθώς και των τμημάτων Πολεοδομίας και Δημοσίων Έργων να μεταφέρουν το τεράστιο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί, σε μια άλλη περιοχή, η οποία είναι ήδη τρομερά βεβαρημένη από την τροχαία κίνηση.

Είμαστε επίσης αντίθετοι με την προσωρινή και τμηματική αναβάθμιση της Λ. Σταυρού γιατί το πρόβλημα θα σταματά εκεί χωρίς να δίδονται οποιεσδήποτε επιλογές για την περαιτέρω επίλυση του κυκλοφοριακού χάους που θα δημιουργηθεί. Το γεγονός ότι η αναβάθμιση της Λ. Σταυρού προνοείτε στο τοπικό σχέδιο δεν αποτελεί στοιχείο που να συνηγορεί με την προσωρινή αναβάθμιση της. Το τοπικό σχέδιο είναι ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που προνοεί αναβαθμίσεις και ρυθμίσεις ολόκληρης περιοχής και όχι ενός και μόνου τμήματος ενός δρόμου. Αντίθετα, πιστεύουμε ότι η προσωρινή αναβάθμιση τμήματος του εν λόγω δρόμου θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα και θα επιδεινώσει ακόμα περισσότερο το κυκλοφοριακό πρόβλημα του Στροβόλου. Εξάλλου, οι σχεδιασμοί αναβάθμισης της Λεωφόρου Σταυρού έγιναν με βάση άλλα, πολύ διαφορετικά δεδομένα πριν πέντε περίπου χρόνια και σκοπό είχαν την αποσυμφόρηση του συγκεκριμένου δρόμου από την καθημερινή τροχαία κίνηση που ήδη υπήρχε. Είναι εντελώς ερασιτεχνικό να χρησιμοποιά κάποιος εκείνους τους σχεδιασμούς και μετρήσεις και να τις εφαρμόζει σήμερα για να μεταφέρει επιπρόσθετα 30 ή και περισσότερες χιλιάδες αυτοκίνητα ημερησίως.

Ο Περιβαλλοντικός Όμιλος Στροβόλου διαβεβαιώνει ότι θα παραμείνει στο πλευρό των κατοίκων για όσο και ότι χρειαστεί μέχρι που να καταφέρουμε να αλλάξουμε τα απαράδεκτα αυτά σχέδια τα οποία αν υλοποιηθούν θα θέτουν καθημερινά σε κίνδυνο τα παιδιά μας, την ποιότητα ζωής μας ενώ θα φέρουν την πλήρη καταστροφή στις εμπορικές και άλλες δραστηριότητες της περιοχής.